Monday, 10 February 2020

Vinger Wijzen!The Blame Game


Op LinkedIn zag ik een zeer inspirerende boodschap van een goede vriend, met een citaat van Carl Jung.

Nadat ik had gereageerd, bleef het onderwerp in mijn gedachten hangen. 
Het inspireerde me om deze korte column te schrijven.


Ik was ooit getuige van een situatie waarin mensen het hadden over de relatie tussen ouders en kinderen.
Op een gegeven moment deelde iemand wat informatie over haar vader, die, zoals zij opmerkte, zuinig was in het geven van complimenteen aan haar.
Het was duidelijk dat ze erg teleurgesteld was, bijna tot het punt van boos zijn.

Terwijl het gesprek voortkabbelde, vroeg iemand haar of zij een type moeder was die haar kinderen complimenteerde? En haar antwoord was verbazingwekkend. Het was niet nodig om complimenten te geven, want het was duidelijk genoeg dat zij als moeder haar kinderen waardeerde.Mensen geven vaak niet toe wat voor slechte gewoonten ze hebben. Maar ze zien deze zwakheden extra scherp in iemand anders en veroordelen de andere persoon dan zonder enige vorm van genade. Dit gedrag wordt spiegelen genoemd.


Het was Carl Jung die het als eerste zei: "Alles wat ons irriteert aan anderen kan ons leiden tot een begrip van onszelf." Iedereen is onze spiegel. Onze reflectie in anderen laat ons niet alleen zien wie we zijn, maar ook hoe we beter kunnen worden.De vrouw in het voorbeeld was erg geïrriteerd over haar vader, die spaarzaam was in het geven van complimenten, maar toen hetzelfde probleem aan de orde kwam in het gesprek en deze keer over hoe zij met haar kinderen omging in het geven van complimenten, veranderde ze plotseling van gedachten en zei dat het meer dan duidelijk was dat ze van haar kinderen hield, dus het was niet nodig om complimenten te geven.

Het is aan ons hoe we omgaan met de spiegel die ons voorgehouden wordt.
We kunnen make-up op doen (maskerade) of de waarheid in onszelf onder ogen zien en een beter persoon worden door het te erkennen en eraan te werken.


Be Buzzzzy and be Awesome!


Dr. Cathy Meijer D'Vorah Coaching

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Guard Your Heart

Guard your heart - an old-fashioned sentence but with a truth that is still valid today. Being in love, engaged to be married. To live tog...